Hoppa till sidans innehåll

Klubbens historia


1929:   Den 28 april samlas ett gäng idrottsintresserade ungdomar på Torne Café och bildar Torne Boll & Idrottsförening. Bakom bildandet står i första hand Karl Petersson (Caféts ägare och den som blir förste ordförande), Allan Jonsson (v.ordf.), Thure Bengtsson (sekr.), Gunnar Petersson (kassör), Ernst Pettersson, Artur Petersson, Henrik Gustavsson och Hjalmar Augustsson.

            Den första kassan belöpte på 18,48 kr och av dessa medel skulle en räkning på 5,17 kr och en fotboll på 21,35 kr betalas.

            Den 16 nov. 1929 framlades ett förslag att klubben skulle byta namn till Torne FF, detta röstades dock ned. Samma dag valdes också en kommitté som fick till uppgift att försöka hyra platsen där den nuvarande planen ligger och att de lyckades vet vi i dag.

            På samma möte bestämdes att medlemsavgiften skulle sättas till 1 kr/år. Det bestämdes också att en klubbdräkt med Blåa tröjor och röda kragar samt svarta byxor skulle inköpas.

De första åren sysslade man både med fotboll och bandy om än inte i direkt seriespel.

 

1930:   Föreningen hyr Odenslanda dansbana för att få in mer pengar till verksamheten.

 

1931:   Hjalmar Augustsson valdes till att hålla fotbollsplanen i ordning och Karl Petersson fick till uppgift att försöka arrenderade ut betet av fotbollsplanen till en bonde.

            Medlemsavgiften beslutas stå kvar på 1 kr/år men för att öka föreningens kassa får de som är villiga lägga en frivillig engångs insats på 10kr.

            Den 4 april beviljas medlemskap i Riksidrottsförbundet. Detta år blir man även medlem i Smålands Fotbollsförbund.

 

1932:   Medlemskap i Smålands Idrottsförbund söks. Årsomsättningen i föreningen var då 1910 kr med en behållning av 125,17 kr.

 

1933:   Det begärdes anslag av kommunen på 250kr till underhåll av idrottsplatsen samt till anordnande av allmän idrott. Den 2:a mars beslutas att man ska hyra Ramnagårds danspaviljong fyra gånger under säsongen för att kunna anordna danser.

 

1934:   21:e februari beslutas att klubbmärken ska införskaffas samt att 3st ordningsmän till föreningens dansbana ska inregistreras. Detta är första gången en egen dansbana nämns i protokollen.

 

1935:   Idrottsplatsen hyrdes av Torne gård på 5 år.

            Det beslutades också detta år att den som inte ställde upp till spel utan giltigt skäl skulle få böta 2 kr till fotbollskassan.

 

1937:   Den 21 januari fick styrelsen i uppdrag att bygga en riktig dansbana i idrottsparken och för detta anlita sakkunnig hjälp. Thure Petersson valdes att ordna finansieringen av bygget. Den 21 mars beslöt Ernst Petrsson, Silkesnäs, att inkomster från dansbana och förening skulle skiljas åt. Hälften av inkomsterna från dansbanan skulle gå till föreningen och hälften till att betala av byggskulden.

 

1939:   Den 15 februari beslutas att om det finns möjlighet ska föreningen ingå i lämpligt seriespel. Styrelsen får i uppdrag att på bästa sätt anordna danser och fester i parken.

 

1940:   Föreningen får sin första domare, Helge Medin.

 

1947:   Thure Bengtsson avgår efter 19 år som sekreterare.

 

1949:   Karl Petersson avgår efter 21 år som ordförande och invals sedan som förste hedersordförande. Bertil Ströberg tar över ordförandeskapet.

            En barack som ska fungera som omklädningsrum inköps, ideer om att även använda den som biograf finns.

            Torne IF slutade på 5:e plats i division 3.

 

1950:   Föreningen får aldrig tillstånd av markägaren att uppföra baracken, varför den säljs.

 

1953:   Föreningen deltar i pokalserie.

 

1954:   Henrik Gustavsson och August Nilsson väljs in som hedersmedlemmar.

 

1956:   Beslut tas om utbyggnad av fotbollsplanen.

 

1957:   Beslutas om en ombyggnad av idrottsplatsen samt nya omklädningsrum och byggande av en ny och större dansbana.

            Torne IF leder div.VI i stort sett hela säsongen men tappar i slutspurten seriesegern till IFK Grimslöv.

 

1958:   Upptogs diskussioner mellan Torne IF och Huleviks GoIF om en sammanslagning mellan föreningarna, vilket därefter beslutades och som villkor ställde Huleviks GoIF att planen i Hulevik skulle behållas som träningsplan och den nya föreningen skulle stå för hyra av marken samt underhåll. Föreningens namn beslutades i fortsättningen vara Västra Torsås IF.

            Föreningen Torgrims IF som också var aktiv i socknen valde att upplösas vid detta tillfälle och dess spelare gick till VTIF.

            Detta år byggdes även en skjutbana vid festplatsen.

 

1959:   Västa Torsås IF:s första verksamhetsår och samtidigt 30års jubileum (då man räknar från Torne IF:s bildande).

Den 5 juli återinvigdes den utökade fotbollsplanen med Öster IF som gäster, vilka segrade med 8-1. Invigningstalare var landshövding Thorvald Bergqvist. Den nya dansbana invigdes också.

Ange alt-text här.

                  A-lag 1959 vid invigningen av Tornevallen.

                 Bakre raden fr.v. Stig Nilsson, Christer Sjöfors, Bertil Petersson, Nils-Ragnar Sandberg, Yngve Karlsson,

                 Kurt Karlsson. Främre raden fr.v. Bengt Petersson, Bengt Svensson, Sven Hörlin,

                 Ernst-Olof Osbeck, Ingvar Fransson.

 

1960:   Upptogs diskussioner om en sammanslagning med Lönashults GoIF, dessa utmynnade i att Lönashults GoIF upphörde med sin fotbollsverksamhet och dess spelare gick över till VTIF. Lönashults GoIF fortsatte med övriga verksamhetsområden så som längdskidåkning, löpning och tennis.

 

1962:   Hände något vid sidan av fotbollen då beslutades nämligen att det skulle byggas en ishockeyrink vid idrottsplatsen, denna skulle byggas av rivningsvirke som föreningens medlemmar själva skulle skaffa. Så skedde också och strax efter bildades Sundets SK för att ta hand om verksamheten.

 

1963:   Föreningens första internationella utbyte sker då man åker till Tyskland och gästar Felde. Kostnadsföslag för de ännu ej byggda omklädningsrummen tas fram.

Föreningen vinner div.VI Älmhultsgruppen.

Tilläggas kan att bröderna Kurt och Yngve Karlsson sedan några år bosatta i Anderstorp deltagit under hela säsongen. Det betyder nära 30 mils körning bara till hemma matcherna och med borta matcherna inräknade så ligger deras resande för att spela fotboll i Västra Torsås IF på ca 500 mil. 

 

1964:   Ett tufft år för föreningen, klubben hade varit självförsörjande fram tills nu men detta år gick man 12000 kr back vilket man tog ett lån på, man gick sedan till kommunen för att få ett driftsbidrag på 8000 kr för att kunna driva verksamheten vidare. Västra Torsås kommun beviljade bidraget men med tuffa krav, kommunen kommer ej bistå fotbollen med några större summor i fortsättningen samt att styrelsen endast får bestå av ledamöter boende och verkande inom Västra Torsås kommun. Detta medförde att Lennart Karlsson orförande sedan tre år och aktiv som spelare i klubben i 10 år fick uteslutas ur styrelsen, även tränaren Bertil Pettersson fick sluta. Båda dessa var nämligen bosatta i Växjö, de var dock födda och uppväxta i Torne. Flera spelare som kom från bygden men var bosatta på annan ort valde att gå till andra föreningar då de ej kände sig välkomna av kommunen.

 

1965:

Ange alt-text här.

                 A-lag 1965:

                 Bakre raden fr.v. Sven-Olof Ohlin, Ernst-Olof Osbeck, Bertil Petersson, Jan Thune, Yngve Karlsson,

                 Kurt Karlsson. Främre raden fr.v. Lennart Kidvik, Karl-Gustav Lindström, Harald Lindgren,

                 Bengt Petersson, Bengt Svensson.

 

1969:   Föreningen firar 40års jubileum.

Beslut togs att man skulle bygga omklädningsrum.

 

1970:   Detta år delas klubbens förtjänsttecken ut för första gången.

 

1972:   Dansbanan renoveras, bland annat läggs nytt tak. Detta år bildades även damsektionen.

 

1973:   Det efterlängtade omklädningsrummet stod efter många timmars slit färdigt.

            Detta år får föreningen sin första riktiga samlingspunkt då den före detta banvaktarstugan hyrs av SJ för att fungera som klubbstuga.

            A-laget vinner division VI Växjö.

 

1974:   Förutom de traditionella pingst- och midsommardanserna börjar man att även anordna fredagsdanser, den främsta drivkraften bakom detta var Bill Häggmark.

Diskussion förs om att byta namn på festplatsen som fram tills nu kallats Torne Idrottspark. Sune Videbring kommer med det vinnande förslaget och från och med nu omnämns festplatsen som Strandpärlan.

 

1976:   Efter att ungdomsverksamheten legat nere något år kunde man nu tack vare Ingvar Fransson och Allan Hedberg, som höll i trängarna, få i gång denna igen och dessutom med god uppslutning.

 

1977:   Efter en seriefinal hemma mot Hjortsberga IF i sista omgången som VTIF vinner med 1-0 inför rekordpublik på ca 300 åskådare vinner man div.VI Växjö. Dessutom blir man detta år gruppsegrare i Smålandscupen.

            Detta år tilldelas föreningens allt i allo sedan starten Hjalmar Augustsson föreningens standar.

Ange alt-text här.

             Seriesegrare div. VI Växjö 1977

                 Bakre raden fr.v. Lagl. Bill Häggmark, Anders Holgersson, Sten Norén, Kjell Nilsson, Christer Johansson,

                 Birger Svensson, Micael Jancic, Tomas Gustavsson.

                 Främre raden fr.v. Ulf Gustavsson, Robert Blomkvist, Tomas Gustavsson, Kenny Karlsson, Göran Dellheden, Anders Johansson, Lennart Johansson, Bengt-Ove Karlsson, Roger Karlsson.

 

1978:   Fotbollsmässigt är detta ett stort år då målsättningen var att hänga kvar i 5:an men slutade med att föreningen vinner div.5 Sydvästra och blir också bästa div.5 lag i smålandscupen.

Ange alt-text här.

             Seriesegrare div. VI Växjö 1978

                 Bakre raden fr.v. Lagl. Bill Häggmark, Ulf Gustavsson, Kjell Nilsson, Göran Dellheden, Christer Johansson, Roger Karlsson, Andreas Sejnell, Åke Johansson, Allan Hedberg, Birger Svensson.

                 Främre raden fr.v. Per-Olof Simon, Lennart Johansson, Mats Yngvesson, Kenny Karlsson, Tomas Gustavsson, Frank Malmkvist, Lennart Petersson.

 

1979:   Föreningen fyller 50 år detta firas bland annat med en jubileumsmatch mot svenska mästarna Öster IF samt en kändismatch där bland annat Frank Andersson, Hoa-Hoa Dahlgren m.fl. deltog. Denna eftermiddag sattes nytt publikrekord på Tornevallen med 600 betalande åskådare trotts ihållande regn.

50 års festen hölls i Alvesta Folkets hus lördagen den 28 april.

Detta år spelade man för första gången i en nationell serie och det slutade med en hedrande 4:e plats i div.IV Sydvästra, tack vare serie avansemanget föregående år fick man nu för första gången delta i Svenska cupen, här blev det dock respass direkt mot div.III laget Älmeboda IF.

För första gången representeras föreningen av ett damlag i seriespel, tyvärr blir placeringen inte bättre än en sista plats i div.V.

Föreningen köper detta år banvaktarstugan av SJ. En supporterklubb bildas också.

Styrelsen 1979

            Vid 50års festen tilldelades Bertil Ströberg(längst till vänster) Smålands FF:s förtjänsttecken i silver och Smålands IF:s silvernål, den senare tilldelades även Göran Svennson(tvåa från vänster). Övriga på bilden är ordförande Allan Hedberg(mitten), kassör Kent Olofsson(trea från vänster) och sekreterare Bill Häggmark(längst till höger).

 

1981:   Efter att man tappat flera tongivande spelare inför säsongen går man ett tufft år till mötes och säsongen slutar med att A-laget åker ned i div.V.

 

1982:   Alvesta kommun beslutar detta år att all simundervisning skall centraliseras till Alvesta simhall och Vislanda badet. På initiativ från Kent Olofsson och Håkan Edvardsson startas då en simsektion inom föreningen med målet att ordna en simskola i egen regi.

            Till styrelse för denna väljs följande: Kent Olofsson ordförande, Håkan Edvardsson kassör, Allan Karlsson sekreterare, övriga ledamöter Kent-Åke Elofsson och Rudolf Petersson. Öster IF:s allsvenska dammålvakt Catharina Andersson blir den första simläraren i den nya simskolan och undervisningen sker både i Torne och Hulevik.

            Efter många timmars slit återinvigs den renoverade klubbstugan.

Renovering klubbstuga

                Fr. v. Allan Hedberg, Bengt-Ove Karlsson, Stig Nilsson och Börje Petersson kan pusta ut efter många renoveringstimmar i klubbstugan.

 

1983:   Föreningen jobbar hårt för att få Alvesta kommun att satsa på en grusplan vilket är nödvändigt för att föreningen ska kunna bedriva en bra försäsongsträning.

Eivor Nilsson avtackas då hon slutar som kassör för damklubben en befattning hon innehaft sedan damklubben bildades för 11 år sedan. Detta år har man något så ovanligt som både far och son representerade i samma lag då Börje Thuresson och sonen Joakim spelar ordinarie i A-laget.

 

1986:   Efter otaliga turer beslutar kommunen att en ”mini”-grusplan ska byggas i Torne. Eftersom planen placeras mellan gräsplanen och vattentäkten kan inte en större plan än ca. 50x65m anläggas.

 

1988:   Föreningen ansvarar under sommarhalvåret för driften av Torne camping och kommer upp i ca. 200 gästnätter.

 

1989:   Föreningen firar 60 års jubileum med fest i Hynnenäs bygdegård. På Tornevallen anordnades jubileumsfotboll där först ungdomslagen fick visa upp sig och där efter var det dags för 1979års lag att möta 1989års lag i en prestigefylld kamp. Dagens huvud attraktion var dock när VTIF:s-Allstar mötte Stjärnlaget med  Ingvar Oldsberg, ”Hoa-Hoa” Dahlgren,Uffe Sterner, Pekka Lindmark m.fl.

            A-laget passar under jubileumsåret på att vinna div.VI Alvesta.

Göran Svensson

            Göran Svensson firas efter att blivit tilldelad Smålands FF:s förtjänsttecken i guld. Här hissas han av fr. v. Göte Svensson, Bertil Ströberg, Bill Häggmark,Stig Nilsson, Allan Hedberg och Ulf Jäghagen.

 

Ange alt-text här.

                Seriesegrare div. VI Alvesta 1989

                Bakre raden fr.v. Lagl. Börje Thuresson, Jörgen Johansson, Tomas Gustavsson, Torbjörn Lundh, Joakim Thuresson, Morgan Petersson, Peter Wiråker, Niklas Ericsson, Lagl. Jan Hammarstedt.

                Främre raden fr.v. Patrik Johansson, Tomas Rosenqvist, Niklas Friman, Vincent Hammarstedt, Tränare Stig Hellberg, Roger Elowsson, Jonas Gyllensten.

 

1990:   Campingen fick en ansiktslyftning med nya servicebyggnader, gästtillströmningen ökade också och man kunde glädjas åt en fördubblad omsättning gentemot föregående år. Tyvärr valde Alvesta kommun att säga upp avtalet med föreningen efter denna säsongen så detta var sista året som föreningen drev campingen. Flicklag F16 vinner julcupen i Alvesta.

 

1991:   Flicklag F16 vinner sin serie i växjözonen.

Ange alt-text här.

                F16 seriesegrare 1991.               

                Bakre raden fr.v. Lagl. Bengt-Ove Karlsson, Camilla Johansson, Jeanette Karlsson, Johanna Hall, Maria Bergström, Ass. lagl. Per-Olov Hall.

                Främre raden fr.v. Mathilda Örn, Maria Ekman, Ingela Jonsson, Lena Sandberg, Maria Karlsson.

 

1992:   Tillslut får föreningen en riktig grusplan med fullmått då vattenverket flyttas så planen kan byggas ut.

            Flicklag F16 tar sin andra raka serieseger och detta år gör man det på ett förkrossande sätt då man i seriespelet noteras för idel segrar.

 

1994:   Pojklag P9 vinner sin serie i växjözonen.

 

1995:   A-laget hade ett fantastisk år som började i februari med vinst i FK Växjö tipshallcup och slutade i oktober med serieseger i div.VI Alvesta. En överlägsen serieseger utan en enda förlust, det senaste nederlaget kom mot Konga i augusti -94 vilket innebär att de spelade 23 matcher utan förlust. Pojklag P-12 vinner sin serie.

Ange alt-text här.

          P12 seriesegrare 1995. Lagledare: Torbjörn Gustafsson och Anders Örnvinsson.

                Bakre raden fr.v. Johan Örnvinsson, Andreas Gustavsson, Björn Angelöv, David Hall, Per Svensson.

                Främre raden fr.v. Kristoffer Karlsson, Peter Lövgren, Carl-Johan Holmqvist, Emil Gustafsson.

                Liggande: Kristoffer Carlsson.

 

1996:   A-laget vinner som nykomling div.V Sydvästra och pojklag P10 vinner sin serie.

 

1998:   Pojklag P12 vinner sin serie.

Ange alt-text här.

 

1999:   A-laget vinner div.IV Sydvästra och klubben avancerar för första gången till div.III.

 

2000:   Den bästa placeringen så långt i Västra Torsås IF:s historia då A-laget som

            nykomling i div.III lyckades knipa en fjärde plats. Dessutom fick man efter att

            ha besegrat Högby och Aneby i Svenska cupen ta emot Öster IF på hemma plan.

            Ca. 500 åskådare sig till Tornevallen för att se om möjligtvis VTIF skulle kunna

            störa giganten, detta lyckades man dock inte med och Öster vann med 6-0.

 

2001:   Även detta år lyckas A-laget lägga beslag på fjärde platsen i div.III Sydöstra Götaland.

            Satsningen på toppfotboll samt att danserna inte hade gått så bra de senaste åren resulterade dock i att ekonomin var körd i botten. Den enkla lösningen hade i detta läge varit att lägga ner föreningen men envisa som flera av de aktiva i föreningen var bestämde man sig för att rida ut stormen. Det beslutades att A-laget skulle börja om i div.VI den kommande säsongen och man lät alla kontrakterade spelare gå för att i stället satsa på egna spelare.

            Stora lån fick tas för att reda upp skulderna som fanns och för ett flertal år framåt kom en stor del av verksamheten enbart handla om att få in pengar till avbetalningarna av dessa.

            Det är flera som jobbat hårt för att klubben skulle ta sig ur detta svåra läge men nedan nämnda är nog ändå dem som vi i första hand kan tack för att klubben i dag finns kvar: Bosse Frank, Susanne Frank, Torbjörn Gustafsson, Lars-Olof Petersson och Madeleine Ströberg.

 

2005:   En era tar slut detta år då det för första gången på väldigt länge inte hålls några traditionella pingst- och midsommardanser på Strandpärlan. A-laget kommer denna säsong 2:a i div.VI Växjö vilket innebär avancemang till div.V.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 21:07

Postadress:
Västra Torsås IF - Fotboll
Bo Frank, Brovägen 3
35597 Växjö

Besöksadress:
Järnvägen
35597 Växjö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info